Epilasyon insan vücudunda yer alan istenmeyen kılların belirli bir süre veya tamamen (kalıcı olarak) alınmasına yarayan çeşitli teknikleri ifade eden bir terimdir.
Epilasyon nedir denildiğinde genel olarak lazer epilasyon vb. pek çok yöntem akla gelebilir.
Yazımızda sizlerle işlemin tanımı ve türleri, geçici ve kalıcı uygulamalar gibi geniş bir yelpazede istenmeyen tüy alma yöntemlerini detaylı olarak anlattık. Keyifli okumalar dileriz.
Epilasyon Nedir?
Epilasyon vücuttaki istenmeyen tüylerin alınması anlamına gelmektedir. Fransızca dilinden (épilation) Türkçeye geçen epilasyon kelimesi, dünya üzerinde yaygın olarak kullanılan İngilizcede epilation veya hair removal olarak ifade edilmektedir.
Günümüzde gerek kadın gerekse erkekler, istenmeyen tüylerin vücuttan uzaklaştırılmasına yönelik çeşitli yöntemleri tercih etmektedir. Bu bağlamda her tüy alma yönteminden kalıcı çözüm olarak bahsetmek doğru olmayabilir. Dolayısıyla epilasyon kapsamında ele alınabilecek çeşitli teknikleri ve açıklamalarını ilerleyen bölümde sizler için hazırladık.
Geçici Epilasyon Nedir?
Ağda uygulaması veya tüy dökücü kremler gibi istenmeyen kıllara geçici süreliğine çözüm sağlayan yöntemler geçici uygulamalar olarak ifade edilir. Bu noktada IPL (foto/ışık) yöntemi de genel olarak tüyleri uyutarak yeni tüy oluşum sürecini yavaşlatan bir yöntem olması sebebiyle geçici uygulamalar sınıfında değerlendirilebilir.
Kalıcı Epilasyon Ne Demek?
Genel olarak tüylerin kalıcı olarak veya uzun vadeli yok edilmesini hedefleyen lazer, iğneli gibi yöntemler kalıcı uygulamalar olarak ifade edilir. Bu yöntemlerde asıl amaç tüylerin hızlı bir şekilde vücuttan uzaklaştırılmasından ziyade tekrar eden seanslar ile yeni kılların oluşumunun önüne geçerek kalıcı veya uzun süreli etki sağlanmasıdır. (Bkz. Lazer epilasyon kaç yıl etkili https://www.estelorien.com.tr/lazer-epilasyon-kac-yil-etkili/ )
Epilasyon Nasıl Çalışır?
Kalıcı yöntemler genellikle belirli seans aralıkları ile tekrarlanarak gerçekleştirilir. Bu sayede kıl evresine göre her seansta ortalama %20 oranında dökülme sağlanır ve 6-8 seanslık bir süreçte kalıcı sonuçlara ulaşılması beklenir. (Bkz. 8 seans lazer kaç ay sürer https://www.estelorien.com.tr/8-seans-lazer-kac-ay-surer/ ) İğneli ve lazer işlemleri en sık kullanılan yöntemlerin başında gelmektedir. Sonuçların kalıcılığı açısından bu iki yöntemin başarı oranı diğer yöntemlere göre daha yüksek olarak ifade edilebilir.
Lazer Epilasyon Nedir?
Lazer epilasyon kıl folikülünde bulunan melanin pigmentinin lazer ışınlarını tutması ve bu sayede ışınların ısı etkisiyle birlikte kıl kökünde tahribat oluşturması amacıyla uygulanan yönteme verilen addır.
Lazer kıl köklerini hedef alan ve burada oluşan ısı ile kıl köklerinde tahribat oluşmasını sağlayan bir yöntemdir. Lazer ışınları belirlenen periyotlarda belirli bölgelere uygulandığında bu bölgelerde tekrar kıl oluşumunun önüne geçilmesi ve kalıcı olarak bir çözüme ulaşılması amacıyla gerçekleştirilir. Bu kapsamda profesyonel hizmet almak isteyenler Eskişehir lazer epilasyon hizmetine göz atabilirler.
Evde Epilasyon Nedir?
Evde epilasyon, bir epilatör veya alet yardımıyla kişinin kendi kendine uygulayabileceği bir tüy alma yöntemi olarak ifade edilebilir. Ev ortamında kullanılmaya uygun epilatörler, kozmetik sınıfına giren IPL cihazlar ve aletler evde yapılan uygulamalarda sıklıkla tercih edilmektedir.
Epilasyon Aleti (Epilatör) Nasıl Kullanılır?
Epilatörler ıslak veya kuru olarak evde yapılan işlemlerde kullanılabilen, tüy almada geçici çözüm sağlayan cihazlardır. Piyasada pek çok farklı epilatör modeli ve markası bulunmakladır. İstenmeyen kılların vücuttan uzaklaştırılmasında kalıcı bir çözüm sağlamazlar. Ancak tüy almada hızlı bir çözüm olarak değerlendirilebilir.
IPL Epilasyon Nedir?
Foto (ışık) epilasyon olarak da bilinen IPL teknolojisi, lazer yönteminden farklı olarak uygulama bölgesine ışık iletilmesini ve ortaya çıkan ısı ile tüylerin dökülmesini sağlayan bir yöntemdir. Ev tipi uygulamalarda kozmetik sınıfına dahil IPL yöntemi sıklıkla tercih edilebilmektedir.
IPL kalıcı bir yöntem olarak değerlendirilmez. Genellikle tüy uyutma prensibine göre çalışan IPL cihazları çoğunlukla modern ağda olarak isimlendirilmektedir. Bu yönüyle geçici tüy alma yöntemleri sınıfına dahil edilebilir.
Epilasyon Nasıl Yapılır?
Epilasyon işlemi öncesinde kişinin kıl ve cilt tipine uygun olarak cihaz seçimi ve kişiye özel uygulama ve seans planlaması yapılır. Uygun cihaz türü, seans sayısı, uygulama bölgeleri ve bu bölgeler özelinde uygulanacak enerji düzeyi belirlendikten sonra kıl köklerini tahrip etmek amacıyla lazer ışınları iletilir. İğneli işlemlerde ise kıl köklerine elektrik akımı verilerek bu işlem gerçekleştirilir. Her iki yöntemde de istenmeyen tüylerin dökülmesinde kalıcılık hedeflenir. Bu alanda uzman desteği için Eskişehir epilasyon hizmetlerimize göz atabilirsiniz.
Epilasyon Kimlere Yapılır?
Ayrıntılı olarak türlerine göre epilasyon nedir konusu aktarıldıktan sonra işlemin kimlere uygulanacağı hususuna bu bölümde yer verilmiştir. Kanser hastaları, cilt hastalığı bulunanlar, hamileler, işlem uygulanacak bölgede yara, iltihap, lezyon vb. bulunan kişilere bu işlem uygulanmaz. Bu ve bunların dışında rahatsızlığı bulunan kişilerin seans öncesinde mutlaka uzman hekime danışması önerilir.
Epilasyon Hangi Bölgelere Yapılır?
Genel olarak göz çevresi haricinde vücudun hemen her bölgesine yapılır. Cilt ve kıl tipine göre uygun yöntem tespit edilir ve bu doğrultuda istenmeyen tüylerin bulunduğu bölgelere işlem yapılabilir. Yüz, kol, bacak, sırt, göbek, genital bölge, bikini bölgesi (Bkz. Bikini bölgesi lazer kaç seansta biter https://www.estelorien.com.tr/bikini-bolgesi-lazer-epilasyon-kac-seans/ )gibi pek çok bölgeye güvenle uygulanabilir.
Epilasyon Hangi Kıl Tiplerine Yapılır?
Bu uygulama, melanin pigmenti içermeyen beyaz tüylerde ayrıca açık renkli sarı ve kızıl tüylerde genellikle etkili değildir. Koyu renkli, siyah, kahverengi ve kalın kıllarda işlemin etkili olduğu söylenebilir. İğneli tüy alma işlemlerinde ise beyaz kıllar dahil olmak üzere her kıl tipinde etkili olarak uygulama yapılabilmektedir. Beyaz kılların kalıcı olarak alınmasına yönelik bilgileri içeren https://www.estelorien.com.tr/beyaz-killara-kesin-cozum/ içeriğimiz de ilginizi çekebilir.
Epilasyon Riskleri Nedir?
Uygulamada yalnızca kıl kökünün hedef alınması sebebiyle güvenli bir işlemdir. Uzman bir uygulayıcı tarafından yapılması gereken işlem sonrasında ciltte kızarma veya şişme gibi geçici yan etkiler görülebilir. Seans sonrasında güneş ışığına maruz kalmama, belirli bir süre suya temas etmeme, güneş kremi kullanımı gibi dikkat edilmesi gereken konulara riayet edildiğinde herhangi bir risk bulunmamaktadır. (Ayrıca lazer öncesi tüy alımına yönelik https://www.estelorien.com.tr/her-lazer-oncesi-jilet-sart-mi/ yazımıza göz atmanızı tavsiye ederiz.)
Depilasyon Nedir?
Önceki bölümlerde epilasyon nasıl yapılır konusunu aktarmıştık. Şimdi ise depilasyon uygulamaları hakkında bilgi verelim. Depilasyon işlemleri genel olarak cımbız, ağda, tüy dökücü krem gibi istenmeyen tüylerin geçici olarak alınmasını sağlayan yöntemlere verilen addır. Yapılan işlemlerin etkileri geçicidir ve istenmeyen tüylerin vücuttan uzaklaştırılmasında kalıcı çözüm sağlamazlar.
Epilasyon ve Depilasyon Farkları
Kalıcı olarak tüy alma işlemleri vasıtasıyla alınan tüylerin yeniden oluşumu engellenmiş olacaktır. Bu sayede epilasyonun amacı kalıcı veya uzun süreli etki sağlanmasına yöneliktir. Ancak depilasyon işlemlerinde kalıcı bir etki söz konusu değildir. Alınan tüyler yeniden gelmeye devam ettikçe ömür boyu periyodik olarak uygulanması gereken ve geçici çözüm sağlayan işlemlerdir.
Alternatif Yöntemlerle Depilasyon
Kalıcı yöntemlere alternatif olarak geçici çözüm düşünen kişilerin genel olarak başvurdukları depilasyon yöntemleri, çeşitli ağda türleri, epilatörler, cımbız, tüy dökücü krem gibi uygulamaları içermektedir.
Hangisi Daha Avantajlı
Her iki yöntem karşılattırıldığında gerek zaman gerek maliyet gerekse kalıcılık noktasında kesinlikle kalıcı yöntemlerin daha etkili ve verimli olduğu, orta ve uzun vadede pek çok avantajı içerdiği söylenebilir. Bu sebeple istenmeyen tüylerden kurtulma noktasında kesinlikle kalıcılık hedefleyen işlemler uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.
Sonuç: Epilasyon istenmeyen tüylerin kalıcı olarak dökülmesini sağlayan ve günümüzde kadın erkek fark etmeksizin sıkça tercih edilen bir uygulamadır. Bu uygulamanın orta ve uzun vadede getirdiği avantajlar ele alındığında kalıcı çözüm sunan yöntem ve uygulamaların depilasyon işlemlerine göre daha avantajlı olduğu bir gerçektir. Bu doğrultuda vücut kıllarından kalıcı olarak kurtulmak için profesyonel bir merkez ve uzman bir uygulayıcıdan destek alınması büyük önem arz etmektedir.